15/11/12

Ιστιαία: Ρύπανση από χαλάσματα με αμίαντο


Κλιμάκιο του Πυρήνα Βορείου Εύβοιας προχώρησε σε επιτόπια έρευνα μιας καταγγελίας που δεχθήκαμε για μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω εκτεθειμένων χαλασμάτων με εξαιρετικά καρκινογόνο αμίαντο. 



Στον κεντρικό δρόμο από Ιστιαία προς Κανατάδικα υπήρχε μια εγκατάσταση καλλιέργειας μανιταριών όπου εδώ και αρκετά χρόνια η επιχείρηση έκλεισε και οι εγκαταστάσεις κατασχέθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα. Πριν λίγους μήνες, στις αρχές καλοκαιριού, κάποιος -που μάλλον αγόρασε το μέρος από την τράπεζα- μισογκρέμισε τα κτίρια που υπήρχαν, κατασκευασμένα κυρίως από ελενίτ με αμίαντο, υλικό ακρως καρκινογόνο όταν σπάσει, χωρίς να μεριμνήσει για την υγειονομική απομάκρυνση και ταφή των εν λόγω υλικών, όπως προβλέπει ο νόμος.


Από τότε μέχρι και σήμερα τα χαλάσματα παραμένουν εκεί, με μία απλή επιγραφή από εκτυπωτή για τον κίνδυνο, και όλοι οι αρμόδιοι απαντάνε στις καταγγελίες ότι η απομάκρυνση "θα γίνει κάποια στιγμή σύντομα", αλλά τίποτα δεν γίνεται. Επισημαίνεται ότι προκαλείται ρύπανση και στον υδροφόρο ορίζοντα (στην περιοχή υπάρχουν αρκετές γεωτρήσεις σε βάθος μικρότερο των δέκα μέτρων), αλλά και στα γύρω χωράφια που καλλιεργούνται συστηματικά από αγρότες.

Καλούμε τους αρμοδίους κρατικούς φορείς να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους και να μην αδιαφορούν τόσο προκλητικά για την υγεία του λαού, θυμίζοντάς τους ότι δημιουργήθηκαν για να τον υπηρετούν. 

Πυρήνας Βορείου Εύβοιας
ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας