4/12/14

Τ.Ο. Λαμίας: Ομιλία για τη Βόρειο Ήπειρο


Στα γραφεία της Τ.Ο. Λαμίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον βορειοηπειρώτη συναγωνιστή Ρομπέρτο Χαϊδή. Τα γραφεία ήταν γεμάτα από συναγωνιστές που ήθελαν να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν την Βόρεια Ήπειρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι Βορειοηπειρώτες αδερφοί μας. Τον Συναγωνιστή Ρομπέρτο, προλόγισε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Λαμίας, Γκλέτσος Απόστολος.

Ο συναγωνιστής Ρομπέρτο Χαϊδής, μίλησε για τα προβλήματα αναλυτικά. Πρώτα από όλα ανέφερε ότι ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι καταπατημένος και πως δεν έχει τηρηθεί τίποτε από το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο έχει ως όρο να μην υπάρχουν Αλβανοί στις δουλειές παρά μόνο Βορειοηπειρώτες. Τόνισε ό,τι οι περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου είναι καταπατημένες και έχουν περάσει σε χέρια Αλβανών. Τα ελληνικά σχολεία υπολειτουργούν και έτσι δεν μπορούν να έχουν την μόρφωση που πρέπει τα ελληνόπουλα, τα οποία στιγματίζονται επειδή έχουν την θέληση να μάθουν την γλώσσα τους.

Τέλος επισήμανε πως η ελληνική ομογένεια είναι τσουβαλιασμένη στα γραφεία των αλλοδαπών από την ελληνική πολιτεία και αποκαλούνται Αλβανοί . Από την άλλη, ο κάθε Αλβανός «βαφτίζεται» Έλληνας με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σαν βορειοηπειρώτης.

T.O. Λαμίας