3/12/14

Ν. Μίχος: "Εφαρμόζουν ομαδική θανάτωση νεογέννητων ζώων..."


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις του Βουλευτή Ευβοίας της Χρυσής Αυγής κ. Νικόλαου Μίχου, στις ερωτήσεις του ΕΜΠΡΟΣ για την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας. Ο Βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από την χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά, ασχολείται επαγγελματικά με αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, (αντίθετα με πολλούς ανεπάγγελτους συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο) και ως εκ τούτου είναι γνώστης όλων των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, τα οποία όπως μας ανέλυσε δεν έχουν δημιουργηθεί τυχαία. Κάνουν ό,τι μπορούν για να εξοντώσουν τον κλάδο.

Όπως μας είπε ο κ. Μίχος, «στην κατάσταση που μας έχουν φτάσει, όλα θέλουν χτίσιμο από την αρχή, καθώς στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας η εγκατάλειψη εκ μέρους του κράτους έχει «κτυπήσει κόκκινο». Για τον καταρροϊκό πυρετό για παράδειγμα, ο οποίος μαζί με την ευλογιά μαστίζει αυτή την στιγμή τον χώρο της κτηνοτροφίας, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξοντώσει την ελληνική αγροτοκτηνοτροφία, καθώς δεκάδες ζώα περνάνε κάθε μέρα παράνομα τα σύνορα από τον Έβρο.

Γειτονικές χώρες έχουν φτιάξει πρότυπες φάρμες με ελληνικές φυλές ζώων όπως Χιώτικα, Μυτιληνιά, Καραγκούνικα, και άλλες πιστοποιημένες από το Ελληνικό Δημόσιο φυλές. Οι εν λόγω διακινητές, κυρίως από την Τουρκία, στέλνουν με πρόθεση προσβεβλημένα από τις ασθένειες που προανέφερα ζώα, με σκοπό αυτές να μεταδοθούν και στα δικά μας, και έτσι να προκαλέσουν καταστροφή στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι επισκέψεις των κτηνιάτρων κοστίζουν πολύ ακριβά, οι εμβολιασμοί είναι ανεπαρκείς, και η ταφή και το κάψιμο των άρρωστων ζώων δεν ακολουθούν τις συνθήκες που επιβάλλονται για λόγους υγιεινής, καθώς και εδώ το κόστος είναι μεγάλο. Για όλα αυτά τα τραγικά, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση, αλλά και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που είναι ανύπαρκτοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κινδυνεύει η δημόσια υγεία
Έτσι φτάσαμε στο σημείο -συνεχίζει ο κ. Μίχος- να βλέπουμε ρεματιές, γούβες, και άλλα σημεία με εκατοντάδες νεκρά ζώα, τα οποία είναι εστία μολύνσεων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, αλλά και κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια στημένη υπόθεση για την καταστροφή της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Οι σκνίπες που ανέφερε το υπουργείο σαν αιτία μετάδοσης της ασθένειας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αστεία δικαιολογία, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι τα έντομα αυτά δεν επιζούν από ένα υψόμετρο και πάνω. Εδώ μιλάμε για κοπάδια ζώων που προσεβλήθησαν από την ασθένεια ενώ βρίσκονταν σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Και αυτά δεν τα λέω εγώ. Είναι καταγγελίες των κτηνοτρόφων από την Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, και άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η κατάσταση είναι δραματική.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί παράδοση στην Ελλάδα, και πάντοτε εθεωρείτο ένα από τα πιο αξιοπρεπή και προσοδοφόρα επαγγέλματα. Είναι φανερό πλέον, ότι οι κυβερνήσεις πάνε να καταστρέψουν, όχι τυχαία βέβαια, αυτούς τους δυο τεραστίας σημασίας για την Ελληνική οικονομία κλάδους.

Ομαδική θανάτωση δια πνιγμού
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μίχος αναφέρθηκε σε ένα γεγονός που μόνον ανατριχίλα προκαλεί. Μας κατήγγειλε ότι η νέα γενιά γεωπόνων – ζωωτεχνών, προωθούν ένα νέο είδος «μοντέρνας εκτροφής», η οποία αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, η τιμή αρνιών και κατσικιών πέφτει, με αποτέλεσμα, προκειμένου να ανέβει ξανά η τιμή τους, να θανατώνονται δια πνιγμού νεογέννητα αμνοερίφια. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι μόνον στην Βόρεια Ελλάδα έχουν θανατωθεί με αυτόν τον τρόπο τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 3.500 νεογέννητα ζώα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, αλλά και Σκόπια. Ζώα που δεν περνάνε υγειονομικούς ελέγχους, και είναι σαφώς κατωτέρας ποιότητας από τα δικά μας.

Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής για την σωτηρία του κλάδου
Στην συνέχεια ο κ. Μίχος μας παρέθεσε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την σωτηρία του κλάδου της αγροκτηνοτροφίας. Όπως ο ίδιος μας είπε, επιβάλλεται άμεση αιμοληψία και έλεγχος των ζώων που βρίσκονται ακόμα εν ζωή. Άμεσοι εμβολιασμοί των ζώων. Αποζημίωση από το κράτος για τα ζώα που έχουν χαθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με μια μικρή περικοπή από τα δισ. που ρέουν με αφθονία προς τις τράπεζες, ή οι ίδιες οι τράπεζες με εντολή της κυβέρνησης να εγκρίνουν κεφάλαια για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε δεινή θέση. Να δοθεί άμεσα η εξισωτική αποζημίωση για τα βοσκοτόπια, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να προβάλει αντίσταση στις παράλογες αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τρόικας, με αποτέλεσμα από τα 50 εκατ. στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων να χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή μόλις τα 20.

Να δοθούν αποζημιώσεις για το γάλα από τα ζώα που χάθηκαν, αλλά και για τα ζώα που είναι σε πρόγραμμα θεραπείας με αποτέλεσμα το γάλα τους να πετιέται. Να σταματήσουν οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος και κρέατος από το εξωτερικό. Να καθορίζει το κράτος τις τιμές του γάλακτος και των ζωοτροφών, και όχι τα λαμόγια του μεγαλοεμπορίου. Να μην είναι στο χρηματιστήριο τα σιτηρά και οι ζωοτροφές, ώστε να πέσει το κόστος παραγωγής επομένως και η τιμή τους. Εάν όλα αυτά γίνουν, η αγροτοκτηνοτροφία θα ανασάνει, και η οικονομία της Ελλάδος, μόνον κερδισμένη θα βγει.

Π. Παναγόπουλος 
για την εφημερίδα "Εμπρός"