1/12/15

Κ.Μπαρμπαρούσης:"Διαλύετε την πρωτογενή παραγωγή"


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπαρμπαρούσης στηλίτευσε από βήματος της Βουλήςτην μνημονιακή συγκυβέρνηση για την δρομολόγηση της διάλυσης του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, πριν μπω στα του νομοσχεδίου θα ήθελα να σας πω ότι την Παρασκευή σας είχα κάνει μία ερώτηση σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών. Να ξέρετε ότι δεν με καλύψατε ούτε στην πρωτολογία σας ούτε στη δευτερολογία σας. Μου είπατε πάρα πολλά πράγματα αλλά σε αυτό που σας ρώτησα δεν μου απαντήσατε.

Εγώ σας ρώτησα συγκεκριμένα εάν θεωρείτε σωστό να μπορεί να μπαίνει στο βιβλιάριο του κάθε αγρότη ο ΕΛΓΑ, ο ΟΓΑ, ο Α΄, ο Β’ και να αφαιρεί όσα χρηματικά ποσά θέλει. Γιατί έχουμε το φαινόμενο οι επιδοτήσεις να έρχονται από την Ε.Ε. για τους αγρότες και να μην πηγαίνουν στις τσέπες των αγροτών. Έχετε εφεύρει ένα κάρο εισφορές και οι επιδοτήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φτάνουν ούτε για να ξεχρεώσουν αυτά που ζητάτε.

Θα ακούσουν πάλι οι πολίτες ότι οι αγρότες μοιράστηκαν το Χ αστρονομικό ποσό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα λεφτά μπαίνουν στα ταμεία της Εφορίας, του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ. Στην τσέπη του αγρότη δεν μπαίνει φράγκο.

Και επαναλαμβάνω ότι θεωρώ απαράδεκτο κάθε υπηρεσία να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του κάθε πολίτη. Και στην τελική γιατί ο αγρότης να μην έχει το δικαίωμα να κάνει κάποια ρύθμιση και να δίνει τα οφειλόμενα σε δόσεις. Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, πώς θα σας φαινόταν εσάς να είχε πρόσβαση στο λογαριασμό σας η όποια υπηρεσία;

Στα του νομοσχεδίου τώρα, πιστεύουμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται τα ουσιαστικά προβλήματα της κτηνοτροφίας. Για παράδειγμα, στο άρθρο 7 αναφέρετε ότι οι κτηνοτρόφοι θα καταβάλουν τίμημα σε λογαριασμό της Περιφέρειας με σκοπό τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την συντήρηση και την κατασκευή έργων υποδομής της βοσκήσιμης γαίας, σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης.

Ο πραγματικός σκοπός όμως είναι να βάλετε άλλη μία εισφορά, λες και αυτές που έχουν είναι λίγες, για να τους αρπάξετε μερικά χρήματα ακόμα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αυτά τα χρήματα δεν θα αξιοποιηθούν για το σκοπό που λέτε αλλά για άλλη μια φορά θα καταληστευθούν, όπως συνηθίζεται όλα αυτά τα χρόνια και με τα υπόλοιπα ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλιείς εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, ενώ άλλοι δικαιούχοι καθυστερούν να λάβουν αποζημίωση και σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν και καθόλου.

Ο ΕΛΓΑ καταφέρνει με διάφορα τερτίπια να αποφεύγει την καταβολή αποζημίωσης, όπως συνέβη και με τον καταρροϊκό πυρετό. Προϋπόθεση για να έρθουν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να κάνουν αυτοψία, εκτός από τα 70 Ευρώ που ζητούσαν, ήταν να έχουν πεθάνει 6 ζώα. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, την στιγμή που ο καταρροϊκός πυρετός κράτησε για αρκετούς μήνες και τα ζώα πέθαιναν σταδιακά; Για παράδειγμα, στο κοπάδι του πατέρα μου πέθαναν τα μισά ζώα σε διάστημα 3 μηνών αλλά δεν πέθαιναν ποτέ 6 την ίδια μέρα. Πέθαινε το ένα τη μία μέρα, μετά από τρεις μέρες πέθαιναν άλλα δύο κλπ. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουμε; Να βαλσαμώσουμε τα ζώα για να συγκεντρωθούν 6 για να έρθουν οι ανταποκριτές;

Από την άλλη, στο άρθρο 14 αναφέρετε ότι παρατείνεται η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων έως 31-10-2016. Παρόλα αυτά, όμως, διατηρείται η υποχρέωση για καταβολή φόρου και ΕΝΦΙΑ αντί να απαλλάσσονται οι αγρότες από κάθε είδους φορολογία.

Ας πάμε τώρα και στο άρθρο 18, όπου γίνεται λόγος για τα φυτοφάρμακα. Παύει να τιμωρείται η κατοχή φυτοπροστατευτικών προϊόντων πέραν της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται ή προκύπτει από την συσκευασία ή την ετικέτα και δίνεται η δυνατότητα με ευθύνη του κατόχου αναγραφής νέας ημερομηνίας λήξης. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι έτσι και αλλιώς τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι άκρως καρκινογόνα, πόσο μάλλον αν είναι και ληγμένα.

Επίσης, λέτε ότι θα αυξήσετε τους βοσκότοπους. Πώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που έχετε υπογράψει να τους μειώσετε; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Εξηγήστε το γιατί δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

Κόπηκαν και κόβονται επιδοτήσεις αγροτών για το θέμα των βοσκότοπων. Αυτό βέβαια δεν γίνεται τυχαία.

Έχει από χρόνια δρομολογηθεί η διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Τα έχουν υπογράψει διάφορες προδοτικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και από ό,τι φαίνεται και η δική σας θα βαδίσει προς την ίδια κατεύθυνση, αν κρίνουμε από όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα και από το παρόν νομοσχέδιο.