"Συμπεθερικό" ονομάζεται ένα βραχώδες σημείο κοντά στο χωριό Ταξιάρχης στη Βόρεια Εύβοια. Τα σχήματα των βράχων μοιάζουν με πομπή φορτωμένων ζώων. Η σχετική παράδοση λέει ότι στο χωριό Άγιος ζούσε μια κοπέλα, μοναχοκόρη και πολύ όμορφη, αλλά κακομαθημένη και δύστροπη, η Μαριώ, που τη ζήτησε σε γάμο ένας πολύ πλούσιος νέος από τους Ωρεούς.
Τη μέρα του γάμου, φόρτωσαν τα προικιά σε δέκα μουλάρια για να συνοδέψουν τη Μαριώ στο χωριό του γαμπρού.
Στη διαδρομή η Μαριώ θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει έναν τορβά και απαίτησε να γυρίσει πίσω η μάνα της να τον πάρει, αλλιώς γάμος δε γίνεται. Ξεκίνησε λοιπόν η γυναίκα ν' ανηφορίζει ξανά τρέχοντας προς τον Άγιο, όταν από κάποιο σημείο, εξαντλημένη από την κούραση είδε από μακριά τη νυφική πομπή να κινείται γρήγορα και αναρωτήθηκε αν θα προλάβει και αν θ' αντέξει να πάει και να γυρίσει γρήγορα. Στην απελπισία της είπε η μάνα "Αμάν, κοριτσάκι μου. Βράχος να γίνεις εσύ και το συμπεθεριό". Και η πομπή άλλαξε και σταμάτησε να κινείται. Κάνοντας τον σταυρό της και μετανιωμένη η μάνα γύρισε να δει τί έγινε και όταν έφτασε είδε όλη τη πομπή, ζώα, πράγματα, μεγάλους, παιδιά, να έχουν πετρώσει. Έμεινε εκεί να κλαίει εώς ότου ξεψύχησε από τη στεναχώρια της.
Στο παλιό μονοπάτι βλέπει κανείς τα βράχια που μοιάζουν με την πομπή της Μαριώς. Η διαδρομή ενδεικνύεται για ορειβατικό περίπατο και η θέα από το Συμπεθερικό είναι πανέμορφη. Το σημείο είναι γνωστό στους ντόπιους για τη φυσική ομορφιά του και τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ήταν οι φυσιολάτρες τουρίστες που το επισκέπτονταν.
Σε πρόσφατη επίσκεψη, μέλος του Πυρήνα Βορείου Εύβοιας διαπίστωσε ότι το μονοπάτι έχει κλείσει, σε πολλά σημεία του, από θάμνους και κλαδιά, καθιστώντας την πρόσβαση σχεδόν αδύνατη. Μη θέλοντας να χαθεί ένα απ' τα παλαιότερα ορεινά μονοπάτια της περιοχής μας, και μαζί του ένα τμήμα της παράδοσης του τόπου μας, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μερικές ώρες να το καθαρίσουμε.
Το παλιό μονοπάτι είναι πάλι ανοιχτό και οι ανοιξιάτικες μέρες ενδεικνύονται για να το περπατήσετε, με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Γνωρίστε τις παραδόσεις του πανάρχαιου τόπου μας, όπου κάθε πέτρα έχει και μια ιστορία, αγαπήστε, θαυμάστε και απολαύστε την ομορφιά της Γης του Λαού μας.
Πυρήνας Βορείου Εύβοιας