24/3/11

Στενή Ευβοίας: Τρισάγιο στη μνήμη του στρατηγού Οδυσσέα Αγγελή

Την Κυριακή 27-03-2011 και ώρα 11:00 στο νεκροταφείο (Άγιος Θεόδωρος) στην πάνω Στενή θα τελεστεί πολιτικό τρισάγιο στην μνήμη του στρατηγού Οδυσσέα Αγγελή.


Οδυσσέας Αγγελής: Ο Στρατηγός των Στρατηγών

Διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (1968-1973) και έλαβε τον τίτλο του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Στενή Ευβοίας το 1912. Φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πυροβολικού στις 2 Αυγούστου 1934. Το 1937 προήχθη σε υπολοχαγό, το 1940 σε λοχαγό, το 1946 σε ταγματάρχη, το 1950 σε αντισυνταγματάρχη, το 1958 σε συνταγματάρχη, το 1960 σε ταξίαρχο, το 1965 σε υποστράτηγο, το 1967 σε αντιστράτηγο και το 1970 σε στρατηγό.
Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Σχολή Πυροβολικού και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και την Σχολή Εθνικής Άμυνας. Γνώριζε αγγλικά και γαλλικά.

Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, ως Διοικητής Πυροβολαρχίας Ορειβατικού Πυροβολικού. Το 1943 διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκε στον εκεί Ελληνικό Στρατό ως Διοικητής Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Στην περίοδο του Εμφυλίου συμμετείχε στις επιχειρήσεις 1948-49, ως Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού. Από το 1950 και μετέπειτα υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις και μονάδες Πυροβολικού, καθώς και στο Στρατηγείο NATO Σμύρνης. Διατέλεσε επίσης Υπασπιστής του Βασιλιά Παύλου, Καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, Επιτελάρχης της IX Μεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού, Διευθυντής του 2ου ΕΓ/ΓΕΣ, Επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ, Υποδιοικητής και Διοικητής της V Μεραρχίας και Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Ο Οδυσσέας Αγγελής υπήρξε μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της νεοελληνικής ιστορίας. Ανερχόμενος τη στρατιωτική ιεραρχία μέσα από τα πεδία των μαχών, από τη Βόρεια Ήπειρο μέχρι το Ελ Αλαμέιν και από τον Ταϋγετο μέχρι τον Γράμμο, έφθασε στο βαθμό του Στρατηγού 4 αστέρων, βαθμός που ουδέποτε άλλοτε είχε δοθεί σε απόφοιτο της Σχολής Ευελπίδων. Υπήρξε ο πρώτος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος. Εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας από το δημοψήφισμα του 1973. Στις 22 Μαρτίου 1987, παράνομα φυλακισμένος, αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού, ευελπιστώντας ότι και η αυτοθυσία του θα συντελέσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων.

Το μεγαλύτερο μέρος του μισθού που έπαιρνε ως στρατιωτικός τον έδινε σε διάφορες εκκλησίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων του, ίσως ο πιο μορφωμένος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Η περιουσία του ήταν ένα διαμέρισμα δυο δωματίων στην Αθήνα, το οποίο το είχε καταχωρήσει στη μοναδική ανιψιά του, την οποία συντηρούσε αυτός. Δεν ήταν παντρεμένος, ενώ τάφηκε σε ένα πολύ λιτό τάφο στη γενέτειρά του.

Τ.Ο. Ευβοίας