14/3/11

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας: Έντονη ανάγκη ψυχιατρικής υποστήριξης των ανέργων στην Εύβοια

Μείζον κοινωνικό φαινόμενο αναδεικνύεται η τάση για αυτοκτονία που παρουσιάζουν οι άνεργοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, στην Εύβοια, σε δείγμα 900 ατόμων άνω των 18 ετών, στη Χαλκίδα, στην Ερέτρια, την Αμάρυνθο, τη Λάμψακο, την Αρτάκη και τα Ψαχνά, δηλαδή σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση, παρατηρήθηκε κλονισμός στην ψυχική τους υγεία και είναι έντονη η ανάγκη ψυχιατρικής υποστήριξης του πληθυσμού.
Από την εν λόγω έρευνα βρέθηκε ότι το 1/3 των ανέργων στην Εύβοια πάσχει από κατάθλιψη και ένας στους πέντε εκδηλώνει αυτοκτονικό ρίσκο. Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης βρέθηκαν σε γυναίκες, ηλικιωμένους (άνω των 75 ετών), ανέργους (26%), καθώς επίσης σε εργάτες διαζευγμένους και χήρους.

Το αυτοκτονικό ρίσκο βρέθηκε σε ποσοστό 7%, ενώ στους ανέργους το ποσοστό αυτό άγγιξε το 20%. Το ποσοστό των αγχωδών διαταραχών είναι μεγαλύτερο σε νέους 18-39 ετών, υπαλλήλους, ανέργους, φοιτητές και νοικοκυρές.

Επίσης, αύξηση έως και 20% των αυτοκτονιών, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης (χρέη και ανεργία) καταγράφεται πλέον και στη χώρα μας. Μάλιστα, έχουμε περισσότερες από τρεις αυτοκτονίες την εβδομάδα που οφείλονται σε οικονομικούς λόγους, εκ των οποίων, πάρα πολλές από αυτές είναι στη Βόρειο Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.


Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, στην Εύβοια το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά κατά πολύ το 20% (από 11,1% που ήταν η επίσημη ανεργία πέρισυ τον Μάρτιο). Η ανεργία στη βορειοκεντρική Εύβοια, ίσως είναι η υψηλότερη στη χώρα (υπολογίζεται πάνω από 70%!).

Και, ενώ οι Έλληνες στέλνονται μαζικά στην ανεργία, να εξαθλιώνονται οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά, οι λαθρομετανάστες αυξάνονται και είναι μια επιπλέον πληγή, κατακλέβοντας οικόσιτα ζώα και περιβόλια - ακόμη και από τις αυλές των σπιτιών! Στα χωριά του νομού μας, κάθε μέρα δεκάδες οικογένειες βρίσκουν στα κοτέτσια και τα μαντριά τους μόνο τα κεφάλια των ζώων τους μέσα σε λίμνες αίματος. Είναι τραγικό το θέαμα του ηλικιωμένου που γυρνά βουρκωμένος στους δρόμους του χωριού, κρατώντας κομμένα κεφάλια νεογέννητων αρνιών, μονολογώντας "μα ήταν πολύ μικρά, δεν τρώγονται"... Δεν τρώγονται από τους Έλληνες, παππού. Από κάποιους άλλους τρώγονται ακόμη και τα σκυλιά.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΕΛΛΗΝΕΣ! Μην παραιτείστε στην απόγνωση. ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! Να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω απ' τους διεθνείς τοκογλύφους, απ' τους πολιτικούς-υπαλλήλους τους, απ' τους εισβολείς τριτοκοσμικούς. 

Οι Ευβοιείς δεν χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη. Χρειάζονται πίσω την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια τους. Χρειάζονται δουλειές και ασφάλεια. Χρειάζονται ένα κράτος που να ενδιαφέρεται για τους Έλληνες και όχι τους ξένους - τοκογλύφους και λαθρομετανάστες. 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ!