Κατά 90% αυξήθηκε η συχνότητα εκδήλωσης καρκίνου το 2009 στον Δήμο Οινοφύτων της Βοιωτίας, όπου το νερό του Ασωπού έχει μολυνθεί βιομηχανικά με εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με δεκαετή επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού. Διεθνείς μελέτες σε ζώα συνδέουν την πειραματική έκθεσή τους σε νερό που περιείχε εξασθενές χρώμιο με την εμφάνιση καρκίνων επιθηλιακού τύπου και ιστολογικές μεταβολές στο ήπαρ.
Ειδικά για τους όγκους στο ήπαρ, η μελέτη έδειξε αύξηση κατά 1.472%, ενώ για τους όγκους στο γυναικείο ουροποιητικό σύστημα υπήρξε αύξηση κατά 841%, για τους καρκίνους του στόματος και των χειλέων κατά 240%, για τον καρκίνο των πνευμόνων κατά 145% και για τη λευχαιμία κατά 70%. «Η έρευνα συνεχίζεται με την υγεία των παιδιών, όσον αφορά το άσθμα, τις δερματίτιδες και τον δείκτη ευφυΐας τους», λέει η κ. Λινού.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, 17/3/2011
Και η κυβέρνηση κάνει... "οικονομία"
Το λογαριασμό στους Θηβαίους πολίτες έστειλε τελικά η κυβέρνηση για το έργο της ύδρευσης με καθαρό νερό στον Ελεώνα και το Νεοχωράκι. Αρχικά με την κα Γερακούδη και τώρα με την κα Μπιρμπίλη, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Δημάρχου με την Υπουργό Περιβάλλοντος.
Ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να αντλήσει συνολικά από ίδιους πόρους, ο Δήμος Θηβαίων, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το έργο αυτό, απολύτως απαραίτητο για την ύδρευση με καθαρό νερό στους συμπολίτες μας των διαμερισμάτων αυτών.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε σχέση με τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις της κας Μπιρμπίλη προ έτους περίπου, ότι η πολιτεία αναλαμβάνει το κόστος να υδροδοτηθούν όλες οι περιοχές (μεταξύ των οποίων και το Νεοχωράκι και ο Ελεώνας του Δήμου Θηβαίων) του Ασωπού με καθαρό νερό. Μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, η εξαγγελία αυτή χρησιμοποιήθηκε ως «επιτυχία» της προηγούμενης δημοτικής αρχής, προς άγρα ψήφων, προσδιορίζοντας μάλιστα ως χρόνο περάτωσης του έργου τον Μάρτιο του 2011!!!
Αντ' αυτού, αφενός δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κας Υπουργού, αφετέρου η ρύπανση συνεχίζεται, οι ρυπαντές μένουν στο απυρόβλητο, οι πολίτες πληρώνουν τεράστιο τίμημα υγείας αλλά και οικονομικό, ενώ η αδράνεια της πολιτείας να εγγυηθεί υδροδότηση των περιοχών αυτών με καθαρό νερό είναι ολοφάνερη.