7/4/16

Χαλκίδα: Η Σφαγή της Χίου και τα διδάγματα της ιστορίας


Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας της Χρυσής Αυγής για τη διατήρηση της Εθνικής Μνήμης, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας, σε συντονισμό με τις Τοπικές Οργανώσεις ολόκληρης της χώρας, ομιλία με θέμα "Το ολοκαύτωμα-σφαγή της Χίου και το σήμερα".


Ο συναγωνιστής Θ. Βάθης παρουσίασε το ιστορικό της εξέγερσης της Χίου τον Μάρτιο του 1822 και της τουρκικής βαρβαρότητας που ακολούθησε επί έναν ολόκληρο μήνα μετά, με το ολοκαύτωμα του νησιού και των κατοίκων του. Υπενθυμίζεται ότι από έναν πληθυσμό 120 χιλιάδων Ελλήνων επέζησαν λιγότεροι από 2 χιλιάδες. Σφαγιάστηκαν όλα τα μωρά ως 3 χρονών, όλοι οι άρρενες από 12 χρονών και πάνω, και όλες οι γυναίκες από 40 χρονών και πάνω. Τα κορίτσια και οι γυναίκες 3-40 χρονών και τ' αγόρια 3-12 χρονών πουλήθηκαν από τους εβραίους του νησιού στα σκλαβοπάζαρα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.


Ο συναγωνιστής Γ. Δήμου αναφέρθηκε στα μαθήματα που οφείλουμε να διδαχθούμε από το συγκεκριμένο περιστατικό της ιστορίας μας και τους όποιους παραλληλισμούς με καταστάσεις της σύγχρονης εποχής και τις πιθανές εξελίξεις τους. Ακολούθησε σχετική συζήτηση με τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος.

Τ.Ο. Ευβοίας