29/2/16

Φωτορεπορτάζ: Η Χρυσή Αυγή τίμησε την μάχη του Ντολμά


Η Χρυσή Αυγή τίμησε με την παρουσία της και με την κατάθεση στεφάνου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Μακρή και τον Γραμματέα της Τ.Ο. Μεσολογγίου Διονύση Βαλτογιάννη, την 190η επέτειο από την ιστορική μάχη στο Ντολμά, μιας μάχης που μόνο το Έπος της Εξόδου του Μεσολογγίου επισκιάζει.


Μετά την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εκφώνηση του πανηγυρικού, ακολούθησε Πομπή ένστολων τμημάτων από την ομώνυμη πλατεία του Ήρωα της μάχης Γρηγορίου Λιακατά, του επονομαζόμενου και "Λιοντάρι της Πίνδου", στο Μνημείο που έχει στηθεί προς Τιμής του.


Στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση στη Στήλη Πεσόντων στον Ντολμά και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό μας Ύμνο.


Λίγα λόγια για την ιστορική μάχη: Στις 28-2-1826 οι Τουρκαλβανοί έστησαν τα κανόνια τους στη Φοινικιά κι από εκεί έβαλλαν κατά των υπερασπιστών της νησίδας. Ταυτόχρονα 2.000 Άραβες με πλοιάρια χωρίς καρίνα πλησίασαν από θάλασσα. Η σφοδρή μάχη που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα οι Άραβες να κατασφάξουν τους μόλις τριακόσιους Ήρωες που υπεράσπιζαν το μοναδικό δρόμο τροφοδοσίας που είχε απομείνει για το πολιορκημένο Μεσολόγγι. Μόνο τέσσερις πιάστηκαν αιχμάλωτοι ζωντανοί. Ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς πεθαίνοντας φώναξε: «Λεωνίδα 300 είχες κι εσύ, έλα τώρα να μοιραστούμε τη δόξα».


Πιστοί στα από αρχαιοτάτων χρόνων Ιδανικά της Πατρίδας μας, οι υπερασπιστές του Ντολμά πολέμησαν κι έπεσαν προσπαθώντας να κρατήσουν την εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας νησίδα. Λίγο καιρό μετά τη μάχη του Ντολμά έπεσε και το Μεσολόγγι.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την Πομπή των ένστολων τμημάτων: