22/6/16

Μίχος και Παναγιώταρος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΕΗ


Μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είχαν οι συναγωνιστές βουλευτές Ευβοίας και Β' Αθηνών, Μίχος Νικόλαος και Παναγιώταρος Ηλίας, από τον πρόεδρό της, κ. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ.

Με αφορμή περιπτώσεις οφειλετών, παρουσιάστηκε στους βουλευτές το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων με 36 ή 48 δόσεις και η έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Επίσης, εξηγήθηκαν τα προβλήματα εισπραξιμότητας, με το σύνολο των οφειλών να αγγίζει τα 2,5 δις (κυρίως από οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου και βιομηχανιών). Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση της ΔΕΗ μόνο από τις τακτικές πλέον κλοπές των μετασχηματιστών της ανέρχεται  στα 30 εκατομμύρια ανά έτος. Κατατοπιστική αναφορά έγινε για την αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος από τις τιμές των πιστοποιητικών εκπομπής διοξειδίου για την Ελλάδα, ενώ οι γείτονες χώρες τα έχουν δωρεάν  λόγω της κατάταξής τους. Επίσης, συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης διαφόρων καυσίμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την περίπτωση της Ελλάδος.

Το σύνολο των μνημονιακών κυβερνήσεων δείχνει να θυμάται τον δημόσιο (αλλά όχι και τον κοινωφελή) χαρακτήρα της ΔΕΗ, μόνο σε δύο περιπτώσεις:
1. για να την σπάει σε κομμάτια και να ξεπουλά-χαρίζει τα καλύτερά της στα πλαίσια μιας εγκληματικής για το δημόσιο συμφέρον ιδιωτικοποίησης και
2. για να την χρησιμοποιεί ως εισπρακτικό εργαλείο διαφόρων αμφισβητούμενης συνταγματικότητας φόρων.

Κατά τα λοιπά, αντιμετωπίζεται ως μονοπωλιακή ιδιωτική εταιρία και καλείται από την Κομισιόν και τις κυβερνητικές αποφάσεις να ...χάσει αναγκαστικά σημαντικό μερίδιο της αγοράς από τις νέες ιδιωτικές εταιρίες παροχής ενέργειας (οι οποίες χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΔΕΗ, που αποκόπηκε ως ΔΕΔΔΗΕ), μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι κάθετα αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, πιστεύοντας ότι τα δημόσια αγαθά όπως είναι η ενέργεια, το νερό και οι επικοινωνίες πρέπει να παραμένουν υπό κρατική κυριότητα και έλεγχο, τόσο για κοινωνικούς όσο και για στρατηγικούς λόγους.