26/6/15

Ν.Μίχος: Οι μεγαλοεργολάβοι ξανά στη διαχείριση απορριμάτων


O συναγωνιστής και βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μίχος κατά την επίκαιρη ερώτησή του αρχικά κατήγγειλε την αντισυγκέντρωση που θέλουν να ετοιμάσουν οι παρακρατικοί της Αριστεράς σε συνεργασία με την νεολαία του Σύριζα ενάντια στην συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Μακεδονία μας. Σημείωσε δε πως η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος πριν μερικά χρόνια είχε βρεθεί στη γείτονα χώρα για να διαδηλώσει υπέρ της ονομασίας των Σκοπίων ως «Μακεδονία».

Εν συνεχεία εισήλθε στο κύριο μέρος της επίκαιρης που είχε θέμα τις αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων και τους στόχους που έθεσε το νεόδμητο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσφατα. Σύμφωνα λοιπόν, με το νέο σχέδιο ο κάθε δήμος χρίζεται αποκλειστικός και καθ’ όλα αρμόδιος σχεδιασμού των κατάλληλων υποδομών για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων σε χώρους που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις προβλεπόμενες ανάγκες, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να μετατραπούν σε νέες χωματερές.

Ο συναγωνιστής Μίχος έθεσε καίρια ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό για τα κριτήρια καταλληλότητας και διαθεσιμότητας μετά οποία θα γίνει η επιλογή των χώρων όπου θα ανακυκλώνονται και θα κομποστοποιούνται τα απορρίμματα. Σημείωσε τα σύντομα χρονικά όρια που έχουν τεθεί και πως θα αντιμετωπίσουν το κύμα προσφυγών και αντιδράσεων, δεδομένης της προϊστορίας αλληλοσπαραγμών που έχουν υπάρξει σε επίπεδο δήμων περί της χωροθέτησης των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις κλοπές και τις καταστροφές που προκαλούν οι Ρομά στις υποδομές, ζημιώνοντας την οικονομία και το περιβάλλον, τους οποίους όμως δεν αγγίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφού αποτελούν μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Κλείνοντας κατήγγειλε ότι συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες θα διεκδικήσουν και θα πάρουν την διαχείριση των απορριμμάτων εις βάρος του ελληνικού Λαού.