25/2/15

Αφιέρωμα στη δίκη του Κολοκοτρώνη από την Τ.Ο. Ευβοίας


Στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στη δίκη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1834. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική σύλληψή τους μαζί με άλλους αγωνιστές, τον Σεπτέμβριο του 1833, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ότι τάχα συνωμοτούσαν για την ανατροπή του πολιτεύματος.

Ο συναγωνιστής Γ. Δήμου παρουσίασε την πολιτική κατάσταση, με τους Βαυαρούς (Γερμανούς) αντιβασιλείς και τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Παρουσιάστηκαν επίσης λεπτομέρειες της δίκης-παρωδίας, με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα, τους επίορκους δικαστές που ανέλαβαν να καταδικάσουν τον Γέρο του Μωριά εις θάνατον, παρά τις αντιφάσεις των  ψευδομαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΜΜΕ της εποχής ήταν αυστηρά ελεγχόμενα. Οι όποιες εφημερίδες τολμούσαν να ασκήσουν κριτική στην πολιτική δίωξη των αγωνιστών που απελευθέρωσαν την Ελλάδα, σφραγιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες από την τότε κυβέρνηση.

Ακολούθησε προβολή της ταινίας "Η Δίκη Των Δικαστών", που αναφέρεται σε αυτήν την πρώτη μεγάλη δίκη που τραυμάτισε την έννοια της Δικαιοσύνης στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Οι συγκλονιστικές ομοιότητες με την υπόθεση της πολιτικής δίωξης της Χρυσής Αυγής εντοπίστηκαν εύκολα από τους παριστάμενους και αναλύθηκαν στην συζήτηση που ακολούθησε.  Ο φόβος των διεφθαρμένων εξουσιαστών μπροστά στη λαοφιλία των αγνών πατριωτών είναι διαχρονικός. Όπως διαχρονική είναι και η τελική αποκάλυψη της Αλήθειας και η Δικαίωση.

Ζήτω η Νίκη!

Τ.Ο. Ευβοίας