27/8/14

Νίκος Μίχος στο “Εμπρός”: Είναι Άγια η γη μας!


Συνέντευξη του βουλευτή Ευβοίας της Χρυσής Αυγής, Συναγωνιστή Νίκου Μίχου στην εφημερίδα "Εμπρός"

Η ελληνική αγροτική παραγωγή ήδη πλήγεται και θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες ζημίες τους προσεχείς μήνες από το εντελώς αντίθετο με τα ελληνικά συμφέροντα εμπάργκο προς την Ρωσία το οποίο προσυπέγραψε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Για το ζήτημα μιλήσαμε με τον Βουλευτή Ευβοίας του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή, Νίκο Μίχο. Αντίθετα με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών των κομμάτων που αντιμάχονται την Χρυσή Αυγή, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, αλλά αναλαμβάνουν πρόθυμα θέσεις και ρόλους στην κυβέρνηση, τα υπουργεία και τις «αρμόδιες» επιτροπές, ο Νίκος Μίχος είναι ο ίδιος αγρότης, έχει άμεση αντίληψη των προβλημάτων της ελληνικής γης, γι’ αυτό και οι απόψεις του ενδιαφέρουν όλους τους αγρότες και κάθε Έλληνα. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και μπορεί να επισκέπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την άσκηση των καθηκόντων του.


Συνέντευξη στην ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

- Κύριε Μίχο, σας ζήτησα να μιλήσουμε για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εντελώς ξαφνικά, οι Έλληνες αγρότες, λόγω του εμπάργκο το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά στην Ρωσία. Και ρωτώ εσάς γιατί είστε ο ίδιος αγρότης και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα θέματα. Πώς κρίνετε καταρχήν την επιβολή του εμπάργκο;
Έβαλε και η Ελλάδα την υπογραφή της για να κάνουμε στην Ρωσία εμπάργκο! Αν η Ελλάδα είχε σοβαρή εξωτερική πολιτική και σοβαρούς διπλωμάτες, δεν θα το έκαναν αυτό. Πάρτε παράδειγμα την Τουρκία η οποία ανήκει στη Δύση εκεί που την συμφέρει. Εκείνοι δουλεύουνε πανέξυπνα και δουλεύουνε για την πατρίδα τους και για το κράτος τους. Σε αυτό τους βγάζω το καπέλο, σε αυτά τα θέματα οι τούρκοι δουλεύουν πάρα πολύ σωστά. Εκμεταλλεύτηκαν το εμπάργκο για να στείλουν αγροτικά προϊόντα στους Ρώσους. Οι Ρώσοι μας έχουν κάνει πάρα πολλές φορές προτάσεις για συνεργασίες. Ας θυμηθούμε το Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, ας θυμηθούμε τον Γεώργιο Παπανδρέου που τον είχε καλέσει πάλι ο Πούτιν να συζητήσουν για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο και αυτός πήγε να του πει για πράσινη ενέργεια κ.ο.κ. Τώρα για να κάνει ο κύριος Σαμαράς το χατίρι στους αμερικάνους, γιατί είναι καθαρά χατίρι στους αμερικάνους, πετάξαμε πάλι τους Ρώσους έξω. Καταλαβαίνετε τι έχει γίνει; Στέλναμε 100.000 νταλίκες με αγροτικά προϊόντα εποχής όλο τον χρόνο. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει συμφωνία αντί για 100.000 να στέλνουμε 150.000 νταλίκες, να ανεβάσουμε τις ποσότητες, να σταματήσει αυτό το πράγμα που γίνεται με τις υπογραφές με τα γραφεία και ξανά υπογραφές και ξανά χαρτιά, να γίνει πολύ πιο εύκολη η διέλευση των εμπορευμάτων μας στο εξωτερικό. Εμείς δυσκολεύουμε την κατάσταση. Τώρα ξαναπαίξαμε το παιχνίδι των αμερικανών από τους οποίους δεν έχουμε όπως όλα δείχνουν, κανένα συμφέρον.

- Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάτω από την νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται, ποια είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί;
Η ζημιά είναι τεράστια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να μας καλύψει σε τίποτα το είπε και ο Ρουμάνος Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ντατσιάν Τσόλος. Θα καλύψει ένα πολύ μικρό ποσό. Δηλαδή από την μία μας βάζουν στο παιχνίδι, να γίνουμε εχθροί από εκεί που μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ δυνατή συμμαχία με την Ρωσία, κι από την άλλη θα γίνει μία τεράστια ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες παραγωγούς. Τα ροδάκινα, για παράδειγμα, θέλουνε το φρεζάρισμά τους με το τρακτέρ, θέλουνε τα λιπάσματά τους, θέλουν τα ραντίσματά τους, τα έξοδα είναι πολλά, τα εργατικά για να τα μαζέψεις, να τα φορτώσεις στο φορτηγό άλλα εργατικά, αυτά από πού θα πληρωθούν; Δεν θα πληρωθούν από πουθενά. Κάτι λίγα ροδάκινα που έδωσαν οι Έλληνες παραγωγοί, τα έδωσαν για ελάχιστα λεπτά το κιλό ίσα-ίσα για να βγάλουν κανένα μικροέξοδο. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Φαντάζεστε; Κάνουμε και πολλές εξαγωγές τον χειμώνα, λάχανα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, φαντάζεστε τι έχει να γίνει τον χειμώνα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Που δεν σταματάει αυτή η κατάσταση, θα συνεχιστεί.

- Προφανώς λοιπόν την Ελλάδα δεν την εξυπηρετεί ένα τέτοιο μέτρο. Τότε γιατί πιστεύετε ότι συνυπέγραψε το εμπάργκο η κυβέρνηση Σαμαρά;
Πήρε εντολές. Όπως είχε πάρει εντολές για να κατακρεουργήσει την Χρυσή Αυγή, το λέω έτσι ωμά, έτσι πήρε εντολές να έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνησή μας και η πατρίδα μας με την Ρωσία. Βλέπετε τι παιχνίδι παίζεται και στην Ουκρανία. Θέλουν να μας βάλουν πάλι στο δικό τους χορό για να χορέψουμε όπως θέλουν αυτοί. Μεγάλο σφάλμα της κυβέρνησης. Όπως έχω τονίσει και σε ομιλίες μου και σε επιτροπές αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο, με την Ρωσία και με τα κράτη της Βαλτικής που είναι υπό την ρωσική επιρροή θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλές συνεργασίες, να στέλνουμε κατ’ αρχήν τα αγροτικά μας προϊόντα εκεί. Τι θα πάρουν τώρα από την Τουρκία; Αγροτικά προϊόντα με λιπάσματα γ’ και δ’ κατηγορίας με φυτοφάρμακα που είναι καρκινογόνα.

- Είδαμε ότι η Ρωσία δεν κάθισε αδρανής, στράφηκε προς την Λατινική Αμερική, και βέβαια πρόθυμη είναι όπως είπατε και η Τουρκία η οποία έχει κάθε λόγο να καταλάβει το χώρο που άφησε ακάλυπτο η Ελλάδα, πραγματοποιώντας εκείνη εξαγωγές προς την Ρωσία.
Η Τουρκία θέλει να καλύψει την τεράστια ρωσική αγορά. Μην φανταστείτε ότι οι τούρκοι αγαπάνε τους Ρώσους, κάθε άλλο, αλλά κοιτάζουν την δουλειά τους. Κοιτάζουν την πατρίδα τους, κοιτάζουν τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η πατρίδα τους από το εμπάργκο που έγινε από τους Ρώσους για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο Πούτιν είναι ένας έξυπνος ηγέτης. Έχει χειριστεί πάρα πολύ καλά τα θέματα με την πατρίδα του, το έχουμε διαπιστώσει. Όσο για την Λατινική Αμερική, έκανε μια πολύ έξυπνη κίνηση και εκεί ο Πούτιν, έκανε μια μεγάλη συμφωνία με την Αργεντινή για να δώσει τεχνογνωσία και να πάρει προϊόντα. Στράφηκε και στην Βραζιλία, αναπτυσσόμενο κράτος, δυνατό, που θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη αν συνεχίσει την συνεργασία της με την Ρωσία. Είδατε ότι φτιάχτηκε και η BRICS, αυτή η ένωση των αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τα Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, πάνω από 3 δισ. ανθρώπους. Όλα αυτά ως αντίβαρο στις καταπιεστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

- Θέλω να μου πείτε πώς κρίνετε τον ρόλο των συνδικαλιστών, και στο θέμα αυτό αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης. Παλαιότερα έκλειναν δρόμους, διαδήλωναν, πού πήγαν τώρα όλοι αυτοί;
Οι συνδικαλιστές, το έχουμε πει και θα το λέμε, όχι μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά και στους υπόλοιπους τομείς είναι κομματόσκυλα. Όπως είπατε και εσείς κυρία Δημοπούλου, πριν την κρίση, έκλειναν τους δρόμους. Και όχι μόνο έκλειναν τους δρόμους, γίνονταν «σφαγές» τρόπος του λέγειν, πλακωνόντουσαν με την αστυνομία, με τα ΜΑΤ, δεν έκαναν πίσω με τίποτα. Πού είναι τώρα, θα μου πείτε. Έχετε δίκιο. Πού είναι ο κύριος Μπούτας του ΚΚΕ ο μεγάλος αυτός συνδικαλιστής ο οποίος σπέρνει χιλιάδες στρέμματα στα Σκόπια και στην Βουλγαρία για να έχει φτηνά εργατικά και φτηνά λιπάσματα και έρχεται και πουλάει τον καρπό εδώ. Και ένας άλλος μεγάλος συνδικαλιστής και αγρότης. Ούτε οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, ούτε οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, γιατί παίρνουν εντολές. Οι συνδικαλιστές τα έχουνε τσεπώσει, τα έχουνε πάρει, είναι μέσα στο σύστημα, δεν έχουνε ανάγκη, κανένας από αυτούς. Είναι οι περισσότεροι μεγαλοαγρότες, έχουν εκμεταλλευτεί τις επιδοτήσεις που θα μπορούσε να είχε πάρει ο κοσμάκης. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν στο παρελθόν σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να δοθούν, και δεν δόθηκαν σε ανθρώπους που έπρεπε να δοθούν ή δόθηκαν πολύ μειωμένες. Με την κρίση δεν έκαναν τίποτα, ούτε πρόκειται να κάνουν. Μην περιμένουν οι αγρότες να κάνουν αυτοί τίποτα. Είδαμε την στάση του ΚΚΕ αυτή τη περίοδο, είδαμε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και για το εμπάργκο στην Ρωσία μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είδαμε την στάση της κυβέρνησης, αλλά βλέπουμε και στην στάση των Αριστερών εδώ. Τίποτα. Είναι απολύτως συστημικοί και εκτελούν τις εντολές των αμερικανών και των ευρωπαίων.

- Το «Ποτάμι» του Θεοδωράκη, το δημιούργημα αυτό των μεγαλοκαναλαρχών, εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «τα ρωσικά αντίμετρα είναι μία παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια της ευρωπα'κής ένωσης να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας». Πώς το σχολιάζετε;
Για τον κύριο Θεοδωράκη με το ταγάρι στην πλάτη λέτε, κυρία Δημοπούλου;

Ακριβώς.
Αυτόν τον έβγαλαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για να μην ανέβει κι άλλο και ελέγχει περισσότερο την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξαν το Ποτάμι. Η ΔΗΜΑΡ τελείωσε. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, άλλοι θα πάνε στο Ποτάμι, άλλοι θα πάνε στην ΕΛΙΑ, άλλοι θα πάνε σε κανέναν άλλον εθνικό δρυμό… έτσι φτιάξανε το Ποτάμι. Δεν ξέρει τι τού γίνεται ο κύριος Θεοδωράκης. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει δουλέψει ποτέ, εκτός από κάτι στημένα ρεπορτάζ δεν έχει κάνει κάτι άλλο στην ζωή του για να ξέρει πώς ζει ο αγρότης, πώς είναι ο κτηνοτρόφος, πώς είναι ο εργάτης, πώς είναι ο κάθε βιοπαλαιστής. Οπότε δεν θα πρέπει καν να δίνουμε σημασία σε αυτά που λέει.

- Αληθεύει ότι οι αγρότες για να πάρουν τις αποζημιώσεις θα πρέπει να πετάξουν τα προϊόντα τους στα σκουπίδια, στις χωματερές;
Φανταστείτε τι ζημιά έχει να γίνει, πόσοι εκατομμύρια τόνοι έχουν τα πεταχτούν. Γιατί μιλάμε για εκατομμύρια τόνους, τεράστιες οι ποσότητες. Αλλά να θυμηθούμε ποιος ήταν ο πρώτος όρος για να μπούμε στην ΕΟΚ. Η μείωση της αγροτικής και τη κτηνοτροφικής παραγωγής. Για να μπούμε μετά στην ΟΝΕ με τον κύριο Σημίτη, πάλι τα ίδια , πάλι μείωση αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας. Καταστρέφουνε τα πάντα. Και έχουν λόγο να καταστρέψουν τα πάντα. Κοιτάξτε, για να ελέγξεις έναν λαό, πρέπει να ελέγξεις και την διατροφή του. Και για εκεί οδεύουμε. Ξέρετε ότι στην Κωπαϊδα αγοράζονται εκατοντάδες στρέμματα από συγκεκριμένης προέλευσης άτομα αυτή τη στιγμή; Στην Κωπαϊδα είναι ποτιστικά τα χωράφια και μπορούν να παράγουν τα πάντα. Θα το πω καθαρά. Θέλουν την καταστροφή και του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, δεν την έχει βοηθήσει καμία κυβέρνηση. Το μόνο που έκαναν ήταν να τους κλείσουν των αγροτών τα μάτια με ψευτιές, να τους κάνουν τεμπέληδες, και μετά να τους διαλύσουν. Όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ μας επέβαλαν να παράγουμε συγκεκριμένες ποσότητες, να πετάμε συγκεκριμένες ποσότητες και να εισάγουμε. Να εισάγει ποιος; Ένα κράτος σαν την Ελλάδα που μπορεί να παράγει, να ταϊζουμε όλους τους Έλληνες με καθαρά, βιολογικά αγροτικά προϊόντα και να κάνουμε και εξαγωγές, και να μας επιβάλει εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγουμε; Δεν είχαμε εθνικές κυβερνήσεις, γι’ αυτό έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει.

- Ξέρω ότι έχετε μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος. Να αναφέρω την πρωτοβουλία σας για τους ελληνικούς σπόρους, για τα άλογα, για το πρότυπο αγρόκτημα που έχετε δημιουργήσει. Μιλήστε μας για αυτές σας τις πρωτοβουλίες.
Είμαι και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή. Πράγματι σώσαμε κάποια άλογα τα οποία ήσαν ετοιμοθάνατα, λιμοκτονούσαν. Τα έχω στο κτήμα μου. Έχουμε κρατήσει σπόρους από ντόπια ελληνικά φυτά, και χειμερινά και καλοκαιρινά από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ήρθαμε λιγάκι πίσω με όλα αυτά που έχουμε περάσει τον τελευταίο διάστημα, με τις ανακρίσεις και με όλα τα σχετικά. Το αγρόκτημα φυσικά δεν έχει παρατηθεί, θα συνεχίσουμε πάλι τον χειμώνα να σπέρνουμε. Έχουμε κρατήσει λίγο σιτάρι ζέα, για να δώσουμε και σε συναγωνιστές και σε όποιον άλλον Έλληνα θέλει να ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή ψάχνω και για σιτάρι μαυράγανο και καπέλι οι οποίες είναι παλιές ποικιλίες τις οποίες τις χρησιμοποιούσαμε πάρα πολύ στην Εύβοια, από αυτά έσπερνε και ο πατέρας μου. Οι ποικιλίες αυτές, όπως και η ζέα, δεν θέλουν ούτε φάρμακα, ούτε λιπάσματα, ούτε τίποτα. Ίσα ίσα, αν βγει λίγο αγριάδα ανάμεσα στο σιτάρι τα βοηθάει γιατί κρατάει υγρασία το έδαφος και αναπτύσσεται περισσότερο. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με τα υβρίδια που μας επιβάλουν να σπέρνουμε και με αυτά που επιβάλουν στους αγρότες να σπέρνουν για να παίρνουν την πιστοποίηση για να παίρνουν την επιδότηση. Αυτά που έχουν το ταμπελάκι, το σιτάρι σιμέτο, για παράδειγμα, το οποίο το σπέρνεις, βγαίνει την πρώτη χρονιά, και την επόμενη χρονιά θα σου βγάλει την μισή σοδειά ακριβώς, και την τρίτη χρονιά που θα σπαρθεί δεν θα βγάλει τίποτα, θα βγει το στάχυ χωρίς καρπό. Άλλη ποικιλία, την σπέρνεις την πρώτη χρονιά βγαίνει σιτάρι και την επόμενη χρονιά σπέρνεις σιτάρι και βγαίνει κριθάρι. Το έχουν παράγει πάνω σε σπόρο κριθαριού, το έχουνε κάνει υβρίδιο και βγάζουν σιτάρι. Έρχομαι λοιπόν και πάλι σε αυτά που λέγαμε προηγουμένως για τον έλεγχο της διατροφής μας. Και φυσικά δεν συζητάμε την ποιότητα την συγκεκριμένη με την ποιότητα που έχουν οι δικοί μας σπόροι, είναι ανώτεροι με διαφορά.

- Κύριε Μίχο, θα έχουμε πιστεύω κι άλλες ευκαιρίες να συνομιλήσουμε γιατί για την Χρυσή Αυγή η πρωτογενής παραγωγή είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας. Πείτε μου όμως κλείνοντας, πώς σκέφτεστε την ελληνική αγροτιά με την Χρυσή Αυγή στην εξουσία;
Καταρχήν δεν θα υπάρχει ούτε παρτέρι που να μην καλλιεργείται. Θα καλλιεργηθεί η ελληνική γη. Θα οργωθούν τα χωράφια, θα γίνουν καλλιέργειες ανάλογα με το τι καλλιέργεια σηκώνει η κάθε περιοχή. Θα εκμεταλλευτούμε την γη μας. Είναι άγια η γη μας, το λέω και είμαι πολύ περήφανος για την ελληνική γη γιατί τη γη που έχει η Ελλάδα δεν την έχει κανένα άλλο κράτος. Παράγουμε τα πάντα. Θα σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα για το τριφύλλι που ταϊζουμε τα ζώα. Αυτό βγαίνει μόνο στην Ελλάδα! Είναι μία τροφή που έχει 7 διαφορετικές βιταμίνες που παίρνουν τα ζώα. Παράγεται μόνο στην Ελλάδα και μόνο σε ένα κομμάτι στην νότιο Ιταλία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που βγάζει την συγκεκριμένη τροφή, δεν την βγάζει κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος και είναι ένα παράδειγμα στο πώς δουλεύει η γη μας, ένα μικρό παράδειγμα. Λοιπόν μπορούμε τα παράγουμε τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Μπορεί ο Έλληνας να τρέφεται με καθαρά βιολογικά προϊόντα και όχι με υβρίδια και με μεταλλαγμένα και με προϊόντα που θα είναι φουλ στο φάρμακο και στα λιπάσματα. Μπορούμε να κάνουμε τεράστιες εξαγωγές που θα έχει κέρδος ο παραγωγός και το κράτος μας και η Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν συμφέρει φυσικά τους μεγάλους, δεν συμφέρει τους υπουργούς, δεν συμφέρει κάποιους συγκεκριμένους μεγαλέμπορους. Γιατί όταν το κράτος κάνει εξαγωγές έχει κέρδος ο παραγωγός και η πατρίδα μας. Όταν όμως κάνεις εισαγωγές έχει κέρδος μόνο ο υπουργός ο υφυπουργός και κάποια αρχιλαμόγια μεγαλέμποροι που κάνουν τις εισαγωγές. Η πατρίδα μας δεν έχει κανένα κέρδος. Αλλά πάνω από όλα είναι ότι θα ξέρουμε τι τρώμε και θα έχουμε αυτάρκεια ό,τι και να γίνει. Η Ελλάδα όταν έχει αυτάρκεια σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν πρόκειται να πεινάσει ποτέ. Το είδαμε και στην Κατοχή, το ‘41, η επαρχία δεν πείνασε. Γιατί είχαν τα δικά τους ζώα, δυο σπόρους, έβαζαν δυο ντομάτες, δυο καλαμπόκια, λίγο σιτάρι, έζησαν. Και τώρα αυτό που πάνε να κάνουνε είναι ούτε και στην επαρχία να μην μπορούν να ζήσουν οι Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή θα αλλάξει αυτή την πολιτική. Η ελληνική επαρχία αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να σφύζει από νεολαία. Η νεολαία λείπει από την επαρχία γιατί δεν βρίσκουν δουλειές, γιατί τα έκανε έτσι το ίδιο το σύστημα ώστε να διώξουν τον κόσμο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, στον Έβρο, όλες αυτές τις εκτάσεις αντί να τις παίρνουν οι τούρκοι να δίνει το ελληνικό κράτος κίνητρα, βοηθήματα σε νέους Έλληνες αγρότες, και όλη αυτή η γη να είναι σε ελληνικά χέρια.

- Έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Το θέμα της Θράκης και το αγροτικό ζήτημα για την Θράκη θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά γιατί είναι πολύ μεγάλο και θα εστιάσουμε μόνο εκεί.
Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και την εφημερίδα σας για την φιλοξενία.