Σα να μην ήταν αρκετή η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντος και η προσβολή της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη χρήση ισχυρών ζιζανιοκτόνων, σαν το καρκινογόνο Roundup της σιωνιστικής πολυεθνικής Monsanto, έχουμε και τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών που μεταμφιέζονται σε "βιολογικά λιπάσματα"... Ειδικά στους νομούς της Στερεάς, το ήδη γνωστό και μεγάλο πρόβλημα αναβαθμίζεται σε συνειδητό έγκλημα, με την ανοχή των διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα "μετατρέπονται" σε «βιοκομπόστ» και διοχετεύονται σε αγροτικές καλλιέργειες, ακόμη και βιολογικές. Αλλά και η περιοχή πέριξ της Υλίκης (από την οποία υδροδοτείται η Αττική), έχει μετατραπεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, η υπόθεση ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ από τα μέσα του 2007 (επί υπουργείας Γιώργου Σουφλιά) και ουσιαστικώς κρατήθηκε, ως απόρρητο πόρισμα, μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, οπότε και άρχισαν να φωτίζονται οι πρώτες σκοτεινές πτυχές της, όταν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το διαβίβασαν (ζητώντας την συνδρομή του), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για περαιτέρω έρευνα.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, είναι κατηγορηματικοί: συγκεκριμένες εταιρίες δραστηριοποιούνται στο «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, επ΄ αμοιβή, για λογαριασμό πανίσχυρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών.Και συνεχίζουν: εντοπίστηκε οργανωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας της Πολιτείας, αλλά και της χαλαρότητας των αρχών, στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την δημόσια υγεία.Την ανησυχία, μάλιστα, αυτή των επιθεωρητών, επέτειναν ποσότητες διοξινών, που εντοπίστηκαν, από τον «Δημόκριτο» σε δείγμα κομπόστ, που παρήγαγε συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και σε καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, με την ευχή να μην έχουν περάσει, στην τροφική αλυσίδα.
Το πρόβλημα, όμως, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού οι έρευνες που διενεργήθηκαν, έδειξαν μεγάλη διασπορά ρύπων και εκτός της περιοχής Ασωπού – Οινοφύτων (Βοιωτία), όπως στην Αττική, στην Εύβοια, στην Αργολίδα και σε πολλές ακόμη περιοχές.Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών, μπήκε και η ευρύτερη περιοχή της Υλίκης, από την οποία υδροδοτείται το λεκανοπέδιο, της Αττικής.Σύμφωνα με το πόρισμα, «οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, βρίσκονται κοντά στην Υλίκη και έχουν μετατραπεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων και ανεξέλεγκτης ρύπανσης. Κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα».
Οι επιθεωρητές, είναι κατηγορηματικοί: έχει διαπιστωθεί, πως, ότι δεν αξιοποιείται από την βιομηχανία, διοχετεύεται σε εταιρίες για «ξέπλυμα» ή σε χωματερές. Και σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις με την ανοχή των δημάρχων, όπως, οι χωματερές Μεγάρων και Θήβας ή οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Ακρυφνίου, όπου έχει φτιαχτεί ειδικός χώρος υποδοχής των αποβλήτων μιας συγκεκριμένης εταιρίας, το όνομά της οποία (όπως και άλλων), αναγράφεται στο πόρισμα, αλλά δεν θα δημοσιεύσουμε γιατί η όλη υπόθεση τελεί υπό δικαστική διερεύνηση. Η εν λόγω εταιρία, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, ύψους τριακοσίων πενήντα χιλιάδων, διακινεί, ετησίως, περισσότερους από 70.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και επικίνδυνα.Τα εν λόγω απόβλητα, με προκάλυμμα την συγκέντρωση και οργανικών λιπασμάτων, τα αναμιγνύει (με οργανικά λιπάσματα) και τα διοχετεύει σε αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια κλπ.
Εμπλέκεται, μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιθεωρητές, σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης βιομηχανικών αποβλήτων, σε συνεργασία με πλήθος «εταιριών – δορυφόρων», που εκτός των οργανικών απορριμμάτων αναμιγνύουν και επικίνδυνα απόβλητα, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία, στην περίπτωση που το προϊόν καταλήγει σε καλλιέργειες.
Και συνεχίζουν: στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας της, η εταιρία κατάφερε να εκδώσει άδειες συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων για έξι περιφέρειες (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία).
Παράλληλα, επέκτεινε τις δραστηριότητές της, με δικά της οχήματα και στον τομέα της παραγωγής λιπασμάτων για βιολογικές καλλιέργειες , ενώ υπό κατασκευή, βρίσκεται και δεύτερη μονάδα, σε περιοχή της Χαλκίδας.
Παρ΄ όλα αυτά, κανείς(;) δεν γνώριζε(;), ότι η εταιρία δεν έχει άδεια.
Δημήτρης Λάππας
Από ΣΚΑΙgr
Από ΣΚΑΙgr