24/2/11

Δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας


Ανήκουστα και άκρως επικίνδυνα για το Νοσοκομείο Χαλκίδος χαρακτηρίζει αυτά που συμβαίνουν στο Ίδρυμα η γιατρός, διευθύντρια ΕΣΥ και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ευβοίας, Ελένη Κασελίμη.  Πληροφοριακά, πριν λίγες μέρες οι εκατοντάδες ασθενείς στο Νοσοκομείο Χαλκίδος έμειναν χωρίς θέρμανση, λόγω απλήρωτου χρέους στον προμηθευτή πετρελαίου ύψους 21.000 ευρώ!  Το κράτος δεν έχει χρήματα για να εξασφαλίσει την περίθαλψη των Ελλήνων, που πληρώνουν επί γενεές, ενώ έχει χρήματα για να δημιουργεί "κέντρα υποδοχής μεταναστών" και να τους προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η σκληρή, μα απολύτως πραγματική, ανακοίνωση καταγγελία της της κυρίας Κασελίμη παρατίθεται ολόκληρη:
"Για άλλη μιά φορά ερχόμαστε να καταγγείλουμε τα ανήκουστα και άκρως επικίνδυνα που συμβαίνουν, στο Νοσοκομείο, του Νομού μας.

Υπάρχουν, πλέον, Τμήματα που αδυνατούν να καλύψουν, εφημεριακά, ολόκληρο το μήνα. Παιδιατρική και Μαιευτική αφήνουν ακάλυπτες μέρες, από γιατρούς της ειδικότητός τους.

Εν μέσω έξαρσης της γρίππης, με τον Η1Ν1 να θερίζει, δεν καθίσταται δυνατόν να διαθέτει το Νοσοκομείο μας, επαρκές Ιατρικό προσωπικό. (Πώς και ποιός θα απολογηθεί για το παιδί με 40 πυρετό και σπασμούς, που θα πρέπει να διακομισθεί;;;)

Η Μαιευτική κλινική, αδυνατεί και αυτή να λειτουργήσει, με ασφάλεια και ολόκληρο το μήνα. (Πώς και ποιός θα απολογηθεί για την καισαρική με αλλοιώσεις παλμών, που θα πρέπει να διακομισθεί;;;)

Εάν εφαρμόζαμε το νόμο 3868/2010, τα υποστελεχωμένα τμήματα Ακτινολογικού και Αναισθησιολογικού, θα έπρεπε να αφήσουμε ακάλυπτες 7-11 μέρες το μήνα!!! Εάν, δε υπηρετούσαμε, οι Αναισθησιολόγοι, σύμφωνα με τα κατώτερα όρια ασφαλούς λειτουργίας, που καθορίζονται, μάλιστα και από Υ.Α (Αριθ. Υ40/3592/96), τότε ο μισός μήνας δεν θα είχε αναισθησιολόγους...

Το Ακτινολογικό αδυνατεί να λειτουργήσει, κατά τις εφημερίες, αξονικό, λόγω υποστελέχωσης.

Η Αιμοδοσία, με απέραντη ευσυνειδησία, πότε με δύο πότε με τρεις γιατρούς, και μόνο, προσπαθεί να καλύπτει τις ανάγκες. Φοβάμαι πως σε λίγο κι εδώ θα φανούν τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης...

Οι οικονομικές υπερβάσεις του 3868/2010 δεν έχουν πληρωθεί ποτέ, δηλαδή από την αρχή της εφαρμογής του (9ος 2010), αλλά ποιός νοιάζεται;;;

Γιατροί, που αδυνατούν να λειτουργήσουν, Διοίκηση που προσπαθεί ατελέσφορα και εθνοπατέρες με ...εθνομητέρες που χαίρονται τις μεγαλόστομες παπαρολογίες τους και μένουν αδιάφορα απαθείς στα πραγματικά μας προβλήματα.

Πού είναι οι γιατροί βουλευτές του Νομού μας;;; Πως ανέχονται να υποβαθμίζεται και να λειτουργεί επισφαλώς το Νοσοκομείο μας;;; Δεν θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να βοηθήσουν να προχωρήσουν οι προσλήψεις αυτών που κρίθηκαν εδώ και μήνες;;; Δεν θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να στελεχωθεί επαρκώς, επί τέλους, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος;;; Δεν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην βελτίωση των υλικοτεχνικών μας υποδομών;;; Έχουν ιδέα σε τι αναπνευστήρες (ανύπαρκτης Μονάδος) θα τους βάλλουμε, αν χρειασθεί να διασωληνωθούν, λόγω Η1Ν1;;;

Μόνο η ευσυνειδησία και ο πραγματικός επαγγελματικός πατριωτισμός των ΙΑΤΡΩΝ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ κρατάει, ακόμη, το όποιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, στον τόπο μας.

Είναι άγνωστο πόσο, ακόμη, θα αντέξουμε. Δεν θα σταματήσουμε, όμως, να προσπαθούμε αλλά και να καταγγέλουμε την εγκληματική αδιαφορία των ιθυνόντων.

Ελένη Κασελίμη-Γυφτονικολού
Ιατρός Αναισθησιολόγος
Dr. Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.
Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ.
"

Πληροφοριακά, οι τέσσερις από τους έξι νυν βουλευτές Ευβοίας είναι γιατροί και, άρα, οι ευθύνες τους για την κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι ακόμη μεγαλύτερες.