12/2/17

Η Ευρυτανία δεν πέθανε, την εκτελέσατε!



Ευρυτανία, ο πιο μικρός και αραιοκατοικημένος Νομός της χώρας, ο δεύτερος πιο γερασμένος Νομός της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών νομών με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Ο πληθυσμός σε ελεύθερη πτώση με την πρωτεύουσα του Νομού, το Καρπενήσι, με το ζόρι να περνάει τις 6,5 χιλιάδες και το σύνολο του Νομού να φτάνει περίπου στις 18 χιλιάδες.

Χωρίς γεωργία λόγο του ορεινού όγκου, με ελάχιστη κτηνοτροφία λόγο του βαρύ χειμώνα. Χωρίς καμιά βιομηχανική δραστηριότητα, έχοντας κλείσει από την δεκαετία του ΄90 τα 3 εργοστάσια που δραστηριοποιούνταν στο Νομό. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του παραρτήματος ΤΕΙ δασοπονίας που οδεύει προς κλείσιμο, καθώς η δυναμική τον 800 φοιτητών με δυσκολία πλέον περνάει τους 150. Με ανύπαρκτο σύστημα Υγείας. Με τον χειμερινό τουρισμό σε κάθετη πτώση, καθώς η οικονομική κρίση τσάκισε τον εγχώριο τουρίστα και η άσχημη οδική πρόσβαση καθιστά το Νομό μας δευτερεύον τουριστικό προορισμό. Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινα, τα μαγαζιά να κλείνουν μαζικά μη μπορώντας να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις. Με τους νέους να φεύγουν μαζικά για να αναζητήσουν εργασία σε αστικά κέντρα και στην ξενιτιά.

Οι μόνοι που δε βλέπουν τίποτα από τα παραπάνω, οι τοπικοί μας "άρχοντες" και η "πανέμορφη μονοκομματική τους κλίκα" που απολαμβάνει την εξουσία και το φαγοπότι για δεκάδες χρόνια, αδιαφορώντας πλήρως για την κατηφόρα που έχει πάρει ο τόπος μας. Χωρίς καμιά υποδομή, χωρίς κανένα έργο ουσίας, πέρα από καλλωπισμούς του φαίνεσθαι, και χωρίς καμιά παρέμβαση για ουσιαστική βοήθεια από το κράτος των Αθηνών που θα μπορούσε να έδινε ζωή, κίνηση και μέλλον στον τόπο. Η μικρή και ασήμαντη ψηφοθηρικά Ευρυτανία δεν πέθανε, την εκτελέσατε!


Μάκης Τριανταφύλλου
Πυρήνας Ευρυτανίας