20/11/16

Mαθήματα Ελληνικής Ιστορίας: Η δίκη των Έξι

Τ.Ο. Ευβοίας

Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: "Η Δίκη των έξι". Στα πλαίσια των καθιερωμένων ημερίδων ιστορικού περιεχομένου πολλοί φίλοι και Συναγωνιστές έδωσαν το παρόν στα κατά τόπους γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία με θέμα την «δίκη των έξι».
Αρχικά έγινε μία σύντομη παράθεση του ιστορικού υπόβαθρου στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα από το 1918 και την συνθήκη των Σεβρών μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και τονίστηκε ο ρόλος του Βενιζέλου και ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο προκειμένου να έρθει αργότερα σαν σωτήρας και φίλος των Τούρκων.

Εν συνεχεία αναφορά έγινε στην Επαναστατική Κυβέρνηση του Πλαστήρα και στην πορεία προς τη δίκη και τη δολοφονία των «μοναδικών» υπαιτίων της μικρασιατικής καταστροφής. Η εκδικητικότητα των Βενιζελικών και της βενιζελογενούς «επανάστασης» ήταν αυτή που οδήγησε τελικά σε ένα σαθρό κατηγορητήριο, σε μια σύντομη δίκη και σε μια ψυχρή δολοφονία. Παρά τα όποια όποια λάθη σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο οι εκτελεσθέντες πατριώτες πολιτικοί και στρατιωτικοί δεν δύναται να θεωρούνται οι μοναδικοί υπεύθυνοι της κατάρρευσης του μετώπου και της επακόλουθης σφαγής του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Λάθη και παραλείψεις έκαναν οι «σύμμαχοι» μας και οι πολιτικές δυνάμεις που διέρχονταν της πρώτης μεγάλης φάσης ενός εθνικού διχασμού που θα κρατούσε για δεκαετίες.

Η δίκη και καταδίκη των έξι οδήγησε σε μια περίοδο βίας η οποία κορυφώθηκε με τη λήξη του συμμοριτοπόλεμου το 1949 με μόνο διάστημα προκοπής και ηρεμίας την περίοδο της Εθνικής διακυβέρνησης της 4ης Αυγούστου. Η δικαίωση των εκτελεσθέντων, σχεδόν έναν αιώνα μετά, αποτελεί παράδειγμα ενός ακόμα ιστορικού παραδόξου και μιας θλιβερής παρένθεσης ανάμεσα στα αλλεπάλληλα δράματα του έθνους ανά τους αιώνες.

Στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας, στη Χαλκίδα, η παρουσίαση έγινε από τους συναγωνιστές Κ. Φιντιρλή και Θ. Βάθη.