4/7/12

Μαζικό επικερδές "σπορ" των ρομά το κυνήγι χαλκού


Απανωτά κρούσματα κλοπών καλωδίων και μετασχηματιστών από τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΧ, άφησαν χωρίς νερό, κατά σειρά, Λουκίσια, Νέα Αρτάκη και Αυλίδα... Τα κρούσματα κλοπών καλωδίων (γεμάτα χαλκό μέσα από το πλαστικό περίβλημά τους) και μετασχηματιστών (με τον χάλκινο πυρήνα) που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση γεωτρήσεων στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΧ, από τις αρχές του χρόνου, είναι απανωτά! Κάθε ημέρα –σχεδόν- κι από ένα κρούσμα…
Δύο-τρεις ημέρες πριν στα Λουκίσια, προχθές στους Καθενούς (από όπου υδρεύεται η Ν. Αρτάκη) και χθες το βράδυ στο Βαθύ! Με αποτέλεσμα να μένουν για αρκετές ώρες, ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό!
Το πρόβλημα, που έχει πάρει διαστάσεις και κατά καιρούς παρουσιάζει έξαρση, απασχολεί τη ΔΕΥΑΧ ήδη επί εξάμηνο. Με αποτέλεσμα, τις συνεχείς φθορές για τη δημόσια και δημοτική περιουσία, με οικονομικά κόστη για την αντικατάσταση των κλαπέντων και με τη δημιουργία επισφαλών συνθηκών για πιθανή πρόκληση ατυχήματος. Ενώ, προκαλούνται και διακοπές της υδροδότησης των περιοχών που πέφτουν θύματα των επιτήδειων (προχθές τα Λουκίσια, χθες η Νέα Αρτάκη, σήμερα η Αυλίδα και αύριο κάποια άλλη περιοχή), με επακόλουθο να στερούνται οι δημότες ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό, το νερό, και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. 

Βέβαια, η ΔΕΥΑΧ καταφέρνει την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση της εκάστοτε ζημιάς, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΕΗ. Μετά και τα τελευταία κρούσματα, η ΔΕΥΑΧ πρόκειται να καταθέσει νέες μηνυτήριες αναφορές κατ’ αγνώστων για κλοπή και φθορά δημόσιας περιουσίας, κοινοποιώντας τες δε, σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Επιδιώκωντας την εύρεση και τιμωρία των δραστών, καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε πιθανούς κλεπταποδόχους. Ενώ, σε σύσκεψη της προέδρου της ΔΕΥΑΧ, Έλενας Βάκα με τον αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας, Μανώλη Γρηγοράκη, αποφασίστηκε η πύκνωση των περιπολιών στα αντλιοστάσια και η εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων.(Πηγή) 
Ο χαλκός είναι το πλήρως ανακυκλώσιμο μέταλλο, ανεπηρέαστο από κάθε είδους διάβρωση. Τα μέχρι σήμερα γνωστά παγκόσμια αποθέματα χαλκού υπολογίζονται σε 2,6 δις τόνους εκ των οποίων μόλις 0,31 δις τόνοι (12%) έχουν εξορυχθεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του μετάλλου και του ανθρώπου και περίπου αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Αυτό οφείλεται στον βαθμό ανακύκλωσης του χαλκού που είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο μηχανικό μέταλλο. Αν εξαιρέσουμε τον χαλκό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλωδίων, η κατασκευή των οποίων απαιτεί καθαρό χαλκό, το υπόλοιπο 75% που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού και ορειχάλκου, τα χυτήρια και άλλες βιομηχανίες, προέρχεται από ανακυκλωμένο σκραπ χαλκού. Ο  βαθμός ανακυκλωσιμότητας του χαλκού είναι τόσο υψηλός ώστε το σκραπ πρωτογενούς ανακύκλωσης διατηρεί κατά 95% τις ιδιότητες και την αξία του πρωτογενούς μετάλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαλκός έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Η τιμή αγοράς ανά κιλό χαλκού από τα "σκραπατζίδικα" (επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων) κυμαίνεται μεταξύ 3,5-5 ευρώ. 

Αν και υπήρχε μια σχετική "παράδοση" από τους ρομά της Ελλάδος, με την μαζική είσοδο ομόφυλών τους από την Βουλγαρία, αλλά και ασιατών λαθρομεταναστών, οι κλοπές χαλκού (και γενικότερα μετάλλων) έχουν ξεφύγει κάθε ορίου. Κλέβουν μετασχηματιστές της ΔΕΗ, καλώδια, καντήλια από νεκροταφεία, μανουάλια και καμπάνες από εκκλησίες, αγάλματα από πλατείες, ράγες τρένων... Λεηλασία, πλιάτσικο, μάστιγα...

Ενώ κάθε εμπορική επιχείρηση γίνεται στόχος απανωτών ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες (ως επί το πλείστον για εισπρακτικούς λόγους, με διάφορες προφάσεις), τα σκραπατζίδικα και χυτήρια τελούν σκανδαλώδους ασυλίας, με τα περισσότερα να είναι εντελώς παράνομα. Η (μαύρη) αγορά μετάλλων και ιδιαιτέρως χαλκού, που ανέβασε την χρηματιστηριακή τιμή του λόγω ...κρίσης, είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. 

Και, ενώ το πλέον λογικότερο είναι οι αυστηροί έλεγχοι, με βαριές ποινές, στα εύκολα εντοπίσιμα σκραπατζίδικα, τους κλεπταποδόχους δηλαδή, η κρατική αντίδραση περιορίζεται στην παρατηρητικότητα και την φιλοτιμία των αστυνομικών για την σύλληψη κάποιων κλεφτών και στις αστείες ποινές των δικαστηρίων.

Θεωρούμε πως τέτοια απραξία εξηγείται μόνο με "βιομηχανία μιζών" στα παρασκήνια. 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ! 

Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας