6/10/16

Τ.Ο. Ευβοίας: Ομιλία για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου


Στα πλαίσια των συντονισμένων ανά την επικράτεια Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, που διοργανώνει η Χρυσή Αυγή στις Τοπικές Οργανώσεις της, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας στη Χαλκίδα, ομιλία για την περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Ο συναγωνιστής Κ. Φιντιρλής παρουσίασε το ιστορικό γεγονός, τις συνθήκες και τις επιπτώσεις του και εξήγησε τους λόγους που η συγκεκριμένη ναυμαχία έμεινε στην ιστορία της ναυτικής τακτικής και διδάσκεται ακόμη και σήμερα στις σχολές αξιωματικών του Ναυτικού παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της τέχνης του πολέμου στη θάλασσα.

Η ναυμαχία έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), παρά την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών. Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε.